Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

AlmaLinux, alternativă la CentOS Linux, a fost lansat de CloudLinux

31 martie 2021 By Bobses 3 comentarii

Anunțul Red Hat, din decembrie anul trecut, cum că va renunța la dezvoltarea CentOS și se va concentra CentOS Stream ca rebuild al RHEL 8, a supărat mulți utilizatori înfocați ai acestei distribuții. Chiar dacă, ulterior, Red Hat a încercat să dreagă busuiocul și a permis folosirea în producție a până la 16 licențe Red Hat Enterprise Linux pe baza unei singure subscrieri la programul Red Hat Developers, răul a fost făcut. S-au anunțat mai multe distribuții care să înlocuiască decedatul CentOS, printre ele aflându-se și AlmaLinux OS, dezvoltat de CloudLinux.

CloudLinux, fondat în 2009 pentru a furniza un server clonă RHEL/CentOS particularizat pentru web și server hosting, a anunțat lansarea stabilă și gata pentru a fi folosită în producție a distribuției AlmaLinux 8, clonă a CentOS 8.

Totodată, compania a mai anunțat și formarea unei organizații non-profit, AlmaLinux Open Source Foundation, creată pentru beneficiul comunității AlmaLinux OS și care va gestiona acest proiect. CloudLinux va contribui cu 1 milion de dolari anual la această fundație.

Community manager este Jack Aboutboul, care a lucrat la Red Hat și Fedora.

Despre AlmaLinux

Primul release AlmaLinux este un fork RHEL 8.3 one-to-one compatibil binar cu acesta. În viitor, AlmaLinux intenționează să țină pasul cu viitoarele releasuri RHEL. De reținut: va fi întotdeauna gratis!

Au devenit disponibile și instrucțiunile de migrare de la RHEL 8.x, CentOS 8.x și Oracle Linux 8.x.

Pagina de GitHub a proiectului este disponibilă de aproximativ 2 luni, iar codul sursă complet a fost publicat în repository. De asemenea, a fost publicat și un FAQ în AlmaLinux Wiki.

Instalare

Instalarea AlmaLinux este simplă și se face în câțiva pași: installerul este clar și nu pune probleme de înțelegere a configurării (ca, de altfel, în toate distribuțiile din familia Red Hat).

  • AlmaLinux

Ce urmează

Rocky Linux este o altă distribuție care intenționează să acopere golul lăsat de CentOS, anunțată de Gregory M. Kurtzer, cofondatorul CentOS - din păcate, încă nu se știe data exactă a lansării sale. Acum, după apariția AlmaLinux, compatibilă unu-la-unu cu RHEL 8 și gata să fie folosită în producție, e posibil ca Rocky Linux să mai piardă din susținători. Oricum ar fi, diversitatea e binevenită și vom avea de unde alege.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: AlmaLinux, CentOS, CloudLinux, Red Hat

Comentarii

  1. Mălin a zis

    4 aprilie 2021 la ora 18:55

    Unul mai mizerabil ca altul din păcate. N-au renunțat Red Hat la CentOS de voie bună ci fiindcă era extrem de mizerabil.

    Răspunde
    • Bobses a zis

      4 aprilie 2021 la ora 19:02

      O spui cu rautate. 🙂

      Chiar sper ca AlmaLinux sa mearga - vom vedea in viitor ce va fi.

      Răspunde

Trackbacks

  1. Rocky Linux, înlocuitor al CentOS, a lansat prima versiune stabilă | Despre Linux spune:
    25 iunie 2021 la 14:03

    […] distribuție anunțată ca alternativă la CentOS, nu a fost și prima care s-a lansat: în martie, CloudLinux a anunțat lansarea AlmaLinux, distribuție compatibilă binar 100% cu […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}