Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Câteva distribuții Linux mai puțin cunoscute

18 septembrie 2015 By Bobses Lasă un comentariu

Există foarte multe distribuții Linux. Unele, cum ar fi Ubuntu sau Fedora, sunt foarte populare. Majoritatea articolelor sunt despre aceste distribuții și aproape nimeni nu scrie despre cele mici și foarte mici. Acest articol va menționa câteva dintre cele mai nepopulare sau ciudate distribuții Linux, unele fiind abandonate.

Ubuntu Christian Edition este un remix Ubuntu care folosește Unity. Tema, wallpaper-ele și iconițele sunt specifice creștinismului. Acest distro vine cu  Quelea, OpenLP, Xiphos și alte softuri pentru studiile creștine.

Ubuntu Satanic Edition este un remix Ubuntu care folosește Gnome 2 și are la bază culori închise. Ultima versiune a fost creată pe scheletul Ubuntu 10.10 (Maverick), dar cei interesați își pot modifica, fără doar și poate, și actualele instalări.

Fanii Hannah Montana pot folosi distribuția Hannah Montana Linux. 🙂 Este o distribuție Kubuntu modificată, versiunea KDE fiind 4.2.

Red Star OS este o distribuție Linux nord-coreeană care a fost lansată în 2002. Acest distro este disponibil doar în coreeană. Distribuția este compatibilă cu arhitectura x86 și vine atât în versiune client, cât și server. Mediul desktop este KDE, browserul implicit fiind Firefox. Distribuția este încă în dezvoltare.

Cuba are o distribuție Linux sponzorizată de statul comunist, numită Nova. La lansare, în 2009, a avut la bază Gentoo, dar versiunile mai nou sunt construite pe scheletul Ubuntu. Distribuția suportă atât arhitectura x86, cât și x86-64. Interfața default este Gnome 3 în ediția Escritorio, în timp ce ediția Ligero folosește o interfața desktop numită Guano. Ediția server se numește Servidor.

Apartheid Linux este, așa cum îi spune și numele, o distribuție creată și întreținută de rasiștii albi. Vine cu svastica pe wallpaper și cu browserul Tor preinstalat, precum și cu alte unelte de securitate. Acest distro este un remix dintre PCLinuxOS și mediul desktop LXDE. Dacă ești un fan al PCLinuxOS, dar și adept al supremației albilor, acest distro îți poate satisface cerințele rasiste.

Damn Vulnerable Linux este o distribuție construită, din start, să aibă breșe de securitate. Este bazat pe Slackware. Motivul nașterii acestui distro este antrenamentul pentru securitatea sistemului de operare. Cei interesați pot căuta, descoperi și astupa aceste găuri de securitate. Distribuția NU este destinată uzului obișnuit!

http://distrowatch.com/table.php?distribution=dvl

CAELinux este bazat pe Ubuntu și proiectat pentru munca inginerească. Ultima versiune stabilă este apărută în 2013; au și câteva versiuni beta. Acest distro vine cu multe programe CAD și de grafică open source preinstalate. După activitatea susținută din forum, se pare că distribuția încă este întreținută. Distribuția oferă un LiveCD.

live.linuX-gamers.net este o distribuție Live de tip boot&play, dedicată jocurilor. Are preinstalate multe jocuri și emulatoare. Numele său este, după cum se observă, și adresa web de unde pot fi aflate mai multe informații.

Musix este un distro Linux multimedia. Sistemul este bazat pe Debian și sosește cu o mare varietate de software multimedia (chiar și software proprietar).

Volumio (numit inițial RaspyFi) este o distribuție Linux bazată pe Debian care poate rula pe Raspberry Pi, CuBox, BeagleBone, și pe alte plăci de bază ARM hard-float (armhf). Distribuția este folosită pentru a realiza diferite device-uri muzicale, cum ar fi tonomate sau servere de muzică. Interfața default este LXDE. Distribuția este întreținută și dezvoltată în continuare.

Rocks Cluster eset o distribuție dedicată clustering-ului (cluster - un grup de servere care funcționează ca și cum ar fi unul singur). Este bazat pe Redhat  și este compatibil cu ambele arhitecturi: 32 și 64 de biți. Mediul desktop este Gnome 3, ultima versiune apărând în mai 2015.

Ubuntu DesktopPack este, bineînțeles, bazată pe Ubuntu. Distribuția se concentrează pe jocuri și educație. Există mai multe versiuni ale distribuției: Unity pack, Cinnamon pack, Razor pack, etc. Alternative: Lubuntu DesktopPack, Xubuntu DesktopPack și Kubuntu DesktopPack. Suportul este oferit atât în engleză, cât și în rusă și ucraineană.  Distribuția vine, ca și mama sa, ubuntu, cu tot felul de software adițional (codecuri, drivere, etc.).

Vinux este tot o distribuție bazată pe Ubuntu, dedicată persoanelor cu deficiențe vizuale. Interfața poate fi aleasă între Unity și Mate; vine cu tot felul de unelte pentru accesibilitate: cititoare de ecran, suport Braille, etc.

Void este o distribuție Linux pentru Raspberry Pi, Cubieboard, Odroid și sisteme desktop. Interfețe disponibile: Enlightenment, Cinnamon, Mate și XFCE (în funcție de versiunea aleasă). Arhitecturi suportate: x86, x86-64 și ARM. Folosește XBPS ca manager de pachete și nu are la bază o altă distribuție Linux. Ultima versiune: 18 iulie 2015.

https://github.com/voidlinux/void-packages

Overclockix are la bază Debian și este dedicat overclocking-ului, pentru teste de stres asupra componentelor PC. Suportă x86 și x86-64. Interfața este Gnome 3.

Gentoox are la bază Gentoo și este construită pentru a rula pe console Xbox care necesită hacking/modding. Distribuția nu mai este întreținută, dar merită menționată, măcar pentru idee.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: gentoo, linux, Ubuntu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}