Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Cele mai bune editoare video în Linux

28 octombrie 2015 By Bobses 4 comentarii

Mulți dintre cei care au trecut sau care intenționează să treacă la Linux se întreabă care sunt editoarele video pe care le pot folosi în noul sistem de operare.

Nu sunt un specialist în editarea video (nu am trecut mai departe de unire, decupare, introducerea unor efecte între cadre și, eventual, unele titluri); cele de mai jos sunt preluate dintr-un articol de pe Datamation. Nu am lucrat decât cu primele două programe din cele prezentate.

Editoare video simple pentru Linux

Avidemux - este unul din cele mai simple editoare video. Permite decuparea, unirea, filtrarea și codarea clipurilor video. Este compatibil cu majoritatea formatelor video (AVI, MPEG, MP4, DVD, ASF) și poate fi folosit usor și de către utilizatorii neexperimentați. Pune la dispoziție multe filtre care permit aplicarea de efecte speciale cu parametri personalizabili (redimensionare, corecție de culoare și multe altele).

Nu are time-line, tăierea făcându-se simplu, doar alegând zona care trebuie îndepărtată. Conversia între diferite formate video se face și ea foarte simplu: importăm fișierul pe care dorim să-l transformăm și alegem formatul dorit. Acest lucru este util pentru compresia fișierelor mari care se doresc a fi redate pe diferite device-uri.

Openshot - este un alt editor foarte simplu de utilizat. Oferă utilizatorilor un mod de acces simplu la caracteristicile sale (editare prin intermediul time-line), precum și foarte multe efecte de tranziție.

Una dintre caracteristicile sale principale este modul de import al fișierelor cu care se lucrează: se trage fișierul dorit în time-line apoi, prin simpla mutare a cursorului, se pot tăia părți din film.

Editoare video de nivel intermediar pentru Linux

Flowblade - poate părea un amestec dintre Openshot și alte editoare video mai vechi. De fapt, este total diferit. Fluxul de lucru implicit se bazează pe compartimente.

Are o colecție de filtre și efecte de tranziție impresionantă, dispunând chiar și de Picture in Picture. Sunt impresionante și efectele audio (multe dintre ele fiind regăsite și la Audacity). Per ansamblu, este un editor video excelent.

Kdenlive - caracteristicle sale se aseamănă cu cele ale Flowblade, interfața și modul de lucru fiind un pic diferite; odată ce te obișnuiești cu el, vei fi mulțumit de ceea ce poate oferi. Include abilitatea de a crea noi profile și posibilitatea de oprire a mișcării (stop motion).

Kdenlive este un proiect matur, ideal pentru utilizatorii intermediari în domeniul editării video. Cu toate acestea, profesioniștii vor avea nevoie de ceva mai robust.

Editoare video pentru profesioniști în Linux

Blender - unii dintre voi s-ar putea să fiți surprinși să vedeți Blender ca recomandare de editor video (și eu am fost), dar este, cu adevărat, un editor video solid, care are și posibilitatea creării de grafică 3D. Poate, de asemenea, să corecteze detalii și să realizeze conversii video generale. Oferă posibilitatea de creare a efectelor zoom, de adăugare a watermark-urilor, și gestionarea layer-elor de ajustare.

Modul de lucru nu este, totuși, pentru cei slabi de inimă. La fel ca la folosirea pentru crearea imaginilor 3D, Blender pentru editare video necesită practică și parcurgerea a câtorva tutoriale pentru a fi stăpânit. O parte din funcționalitățile sale avansate sunt determinate de preluarea funcțiilor de bază și îmbunătățirea lor prin intermediul unui control mai puternic.

Pentru cei care caută să facă editare video avansată, Blender este un pretendent puternic. Necesită studiu înainte de utilizare și parcurgerea tutorialelor, curba de învățare fiind abruptă.

Lightworks - acest editor a fost folosit la Hollywood pentru editarea multor filme, cum ar fi: The Wolf of Wall Street, LA Confidential, Pulp Fiction, Heat, Road to Perdition, Hugo, The King’s Speech. Spre deosebire de alte editoare gratuite, suportul este oferit celor abonați la versiunea PRO.

Presetările oferite de Lightworks sunt de top. Puneți la socoteală și faptul că oferă posibilitatea editării multicam, iar Lightworks devine editorul video natural pentru profesioniștii care folosesc Linux.

Lightworks oferă, de asemenea, suport pentru hardware-ul de editare video care poate fi găsit în studiourile de editare reale, cum ar fi consolele specializate și hardware precum Blackmagic, AJA și Matrox. Aveți nevoie de efecte? Există presetări care să vă țină ocupat.  Notă: în acest moment, parteneriatul cu Boris FX nu include Lightworks pentru Linux, dar este de așteptat să apară în viitorul apropiat.

Lightworks este puternic, dar interfața sa nu este ușor de utilizat. Este recomandată utilizarea versiunii gratuite, abia după acomodare putându-se lua în considerare un abonament la versiunea PRO.

Cinelerra - este o altă unealtă pentru editarea video în Linux, folosit de unele case de filme renumite. Cinelerra poate să facă editare audio si video cu mare acuratete, captură, compoziție. Este o unealtă complexă cu multe funcții, folosită de profesioniști.

"Screenshotcin3" by Original uploader was Keykero at en.wikipedia - Transferred from en.wikipedia. Licensed under Public Domain via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Screenshotcin3.png#/media/File:Screenshotcin3.png

Alte editoare video pentru Linux, nu foarte complexe: Pitivi, Shotcut, Lives.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: editare, editare video, linux, software, video

Comentarii

  1. gheorghe a zis

    29 octombrie 2015 la ora 20:49

    Sistemul de operare Ubuntu Studio cuprinde mai toate sculele de editare audio/video.

    Răspunde
    • Bobses a zis

      29 octombrie 2015 la ora 21:03

      Așa e, dar poate unii vor să încerce și altceva. Sau doresc numai o scurtă editare video, fără să-și încarce sistemul cu unelte de care nu au nevoie.

      Răspunde

Trackbacks

  1. 47 de playere video gratuite în Linux | Despre Linux spune:
    21 iunie 2021 la 19:39

    […] Există un set excelent de software video gratuit și open source pe platforma Linux, software care este dezvoltat și stabil. Am mai atins tema programelor de editare video pentru Linux aici. […]

    Răspunde
  2. 45 de programe gratuite pentru video în Linux spune:
    1 februarie 2016 la 19:54

    […] Există un set excelent de software video gratuit și open source pe platforma Linux, software care este dezvoltat și stabil. Am mai atins tema programelor de editare video pentru Linux aici. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}