Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

CentOS 7 și Oracle Linux: cum să-ți schimbi parola de root uitată

9 august 2017 By Bobses 2 comentarii

Nu obișnuiesc să uit lucruri, mai ales pe cele importante, cum ar fi parolele. Dar, din păcate, astfel de necazuri se pot întâmpla oricui - chiar și mie :). Și am pățit-o recent: am schimbat parola unui sistem cu CentOS 7 chiar înainte de a pleca în concediu cu o parolă nouă, concepută după un alt algoritm decât cel pe care îl folosesc de ani și ani - două săptămâni de relaxare (mare, soare, bere...) au fost suficiente pentru a-mi zbura din minte noua parolă.

Și, bineînțeles, n-am reușit s-o nimeresc nici în primele 15 minute după revenirea din concediu și repetate încercări de conectare la sistemul respectiv. Dar nu e totul pierdut: există o metodă relativ simplă de resetare a parolei de root FĂRĂ să o cunoști pe cea de dinainte. Acest articol prezintă un truc simplu (încercat pe propria piele) de schimbare a parolei uitate - poate fi de un real ajutor administratorilor de sisteme Linux cu CentOS 7/Oracle Linux și care nu mai pot accesa serverul respectiv. Tutorialul funcționează doar dacă există acces direct la mașina respectivă - accesul remote nu este de ajutor, căci este necesar meniul de boot. Pașii care trebuie urmați au fost recreați pe o mașină virtuală cu CentOS 7 în Virtualbox.

Așadar, pentru început, să pornim sistemul cu CentOS 7 la care am uitat parola. Va apărea meniul de boot în care trebuie să selectăm kernelul dorit. Vom apăsa tasta e pentru a edita intrarea cu kernelul dorit:

În pagina care se deschide, vom naviga cu tastele săgeți sus-jos până găsim linia care conține root=/dev/maper/cl-root ro:

Caracterele ro le vom înlocui cu rw init=/sysroot/bin/sh:


După efectuarea acestei schimbări, apăsăm combinația de taste CTRL+X pentru a intra în modul single user. În acest shell vom schimba parola de root.

În modul single user vom rula comanda de mai jos:

chroot /sysroot



La final, vom rula comanda pentru schimbarea parolei superutilizatorului root (ni se va cere să scriem de două ori parola aleasă, FĂRĂ a solicita înainte vechea parolă):

passwd root

Pentru actualizarea contextelor SELinux, la final trebuie rulată comanda de mai jos:

touch /.autorelabel

Comanda exit urmată reboot și vă veți putea conecta la vechiul vostru sistem cu CentOS 7 folosind noua parolă aleasă! Metoda funcționează și pe Oracle Linux (dar și pe toate distribuțiile derivate din Red Hat).

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Tutoriale Etichete: CentOS 7, parola, passwd, root

Trackbacks

  1. Editarea contextelor de securitate SELinux | Despre Linux spune:
    20 iunie 2021 la 11:45

    […] rulăm această comandă pe fiecare fișier sau director de pe mașină (de exemplu, atunci când am schimbat parola de root folosind metoda descrisă în acest articol). Pentru aceasta, vom face un fișier gol în directorul rădăcină al sistemului și vom restarta […]

    Răspunde
  2. Certificarea RHCSA - prezentare și obiective | Despre Linux spune:
    8 iulie 2018 la 12:28

    […] Interrupt the boot process in order to gain access to a system […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}