Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Explorând lumea metacaracterelor în Linux

14 septembrie 2016 By Bobses 6 comentarii

Un metacaracter (wildcard) este un simbol sau un set de simboluri care înlocuiesc alte caractere - sunt folosite, de regulă, pentru a lucra mai eficient cu fișierele.

În Linux întâlnim 3 clase de metacaractere:

? Semnul întrebării

Un semn de întrebare (?) poate înlocui un singur caracter. De exemplu, a??c poate însemna abac, aduc, apuc, avfc sau orice alt nume de fișier format din 4 caractere care începe cu a și se termină cu c. Semnul întrebării (?) poate înlocui atât litere mari, cât și litere mici.

* Asteriscul

Un asterisc (*) poate înlocui orice caracter sau set de caractere, chiar și niciun caracter - altfel spus, poate înlocui o secvență de caractere, de la zero la infinit.

De exemplu, a*c poate însemna abac, apuc, dar și ac, arc sau arsenic. În numele fișierului a*c poate fi orice caracter sau șir de caractere atât timp cât acesta începe cu a și se termină cu c.

[ ] Parantezele pătrate

Parantezele pătrate ([ ]) sunt folosite pentru a avea la dispoziție orice caracter dintr-un anume set de caractere. De exemplu, a[dp]uc poate însemna atât aduc, cât și apuc.

Fiecare pereche de paranteze pătrate este folosită pentru o potrivire cu un singur caracter. În exemplul de mai sus se observă că al doilea caracter din numele fișierului poate fi d sau p - în niciun caz altul.

Putem folosi mai multe perechi de paranteze pătrate: de exemplu, numele fișierului a[df]u[nm]at poate fi adunat, adumat, afunat sau afumat.

Este posibilă, de asemenea, specificarea unui interval de valori folosind parantezele pătrate. De exemplu, a[b-h]ac poate fi abac, acac, adac, aeac, afac, agac sau ahac - adică literele mici de la b la h, în niciun caz alte combinații.

Tot cu ajutorul parantezelor pătrate pot fi eliminate anumite caractere: a[!dp]uc înseamnă potrivire cu un singur caracter, cu excepția celor afișate (mai puțin d sau p).

Metacaracterele (wildcard-urile) sunt implementate în shell și pot fi folosite cu anumite comenzi de manipulare a fișierelor. De exemplu, dacă dăm comanda ls a??c, rezultatul este precis și ne vor fi afișate strict fișierele care se potrivesc cerințelor noastre - apuc și aduc -, ca și cum am fi scris ls apuc aduc.

Procesul de folosire a metacaracterelor este cunoscut sub denumirea de file globbing, filename expansion sau, mai simplu, globbing.

metacaractere

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Linux Etichete: fisiere, linux, metacaractere, wildcard

Comentarii

  1. Ice Alinutza a zis

    15 septembrie 2016 la ora 13:05

    O întrebare vizavi de utilizarea wildcard-urilor: sunt logat ca utilizator și dau comanda "[email protected] ~ $ ls *.*". Această comandă nu-mi va afișa și fișierele "hidden"; cum fac să le văd folosind wildcard-urile?
    Si încă o întrebare: wildcard-urile pot fi folosite pentru căutare în sistem și cu interfața grafică? De câte ori am folosit wildcard-urile așa nu am avut nici un rezultat...
    Mulțumesc!

    Răspunde
    • Bobses a zis

      15 septembrie 2016 la ora 14:01

      Fișierele ascunse le vezi cu ls -a
      Wildcard-rile nu funcționează cu interfața grafică, fiind implementate în shell.

      Răspunde

Trackbacks

  1. Cum se caută fișiere din terminal în Linux | Despre Linux spune:
    21 iunie 2021 la 13:48

    […] Boot CD pe care o am în Downloads și îmi amintesc doar 4 caractere din numele său (voi folosi metacaracterul […]

    Răspunde
  2. Cum se folosesc expresiile regulate în Linux | Despre Linux spune:
    21 iunie 2021 la 12:59

    […] (patterns) în fișierele text. În principiu, expresiile regulate sunt oarecum similare cu metacaracterele (wildcards) care pot fi folosite pentru a specifica mai multe nume de fișiere. Altfel spus, expresiile […]

    Răspunde
  3. Cum se folosesc expresiile regulate în Linux | Lumea lui Bobses spune:
    10 decembrie 2016 la 14:40

    […] (patterns) în fișierele text. În principiu, expresiile regulate sunt oarecum similare cu metacaracterele (wildcards) care pot fi folosite pentru a specifica mai multe nume de fișiere. Altfel spus, expresiile […]

    Răspunde
  4. Cum se caută fișiere din terminal în Linux | Lumea lui Bobses spune:
    2 octombrie 2016 la 20:03

    […] Boot CD pe care o am în Downloads și îmi amintesc doar 4 caractere din numele său (voi folosi metacaracterul […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}