Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Linux a împlinit 25 de ani! La Mulți Ani!

25 august 2016 By Bobses 6 comentarii

Foto: Jack Wallen, www.techrepublic.com

Astăzi, 25 august 2016, se împlinesc 25 de ani de când tânărul Linus Benedict Torvalds, un obscur student din Finlanda, a trimis următorul mesaj grupului comp.os.minix Usenet, în care spunea că lucrează la un sistem de operare gratuit, ca proiect din care să învețe despre arhitectura x86:

Hello everybody out there using minix -

I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and
professional like gnu) for 386(486) AT clones.  This has been brewing
since april, and is starting to get ready.  I'd like any feedback on
things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat
(same physical layout of the file-system (due to practical reasons)
among other things).

I've currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work.
This implies that I'll get something practical within a few months, and
I'd like to know what features most people would want.  Any suggestions
are welcome, but I won't promise I'll implement them 🙂

                Linus ([email protected])

PS.  Yes - it's free of any minix code, and it has a multi-threaded fs.
It is NOT protable (uses 386 task switching etc), and it probably never
will support anything other than AT-harddisks, as that's all I have :-(.

Prima lansare a sursei a venit peste 1 lună - avea doar 10.000 de linii de cod. Nu s-a numit "Linux" de la bun început, ci "Freax", un amalgam de la "free", "freak" și "x" (ca o aluzie la Unix) - Linus s-a gândit și el la numele de Linux, dar a considerat că ar da dovadă de individualism acordând propriei persoane o importanță exagerată! Proiectul s-a numit Freax timp de o jumătate de an.

O scurtă retrospectivă a celor 25 de ani de Linux

1991: LINUS TORVALDS anunță LINUX

Mesajul este mai sus.

1992: LINUX devine open source

Linux nu a fost întotdeauna open source. Abia din ferbuarie 1992 a devenit cu sursă deschisă și a fost probabil cel mai bun lucru pe care a putut să-l facă Linus.

1993: s-a lansat distribuția Linux SLACKWARE

Slackware Linux a rămas cea mai veche distribuție care încă este în continuă dezvoltare, versiunea 1.0 fiind lansată pe 17 iulie 1993.

1994: cineva a înregistrat marca LINUX, dar acesta nu a fost Linus Torvalds

Marca LINUX a fost înregistrată în 1994 de William R. Della Croce, Jr. Individul a cerut, ulterior, redevențe de la distribuitorii Linux. Linus Torvalds a câștigat procesul împotriva lui 3 ani mai târziu.

1995: prima expoziție LINUX

Prima serie de conferințe despre Linux și prezentare publică a fost lansată la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. Acesta a fost unul din cele mai așteptate evenimente pentru următorii câțiva ani.

1996: TUX a devenit simbolul LINUX

Deși Linus a fost mușcat de un pinguin, a continuat să recomande pinguinul ca mascotă pentru Linux. TUX a fost creat de Larry Ewing în 1996 și a rămas neschimbat timp de 19 ani.

1997: s-a născut proiectul GNOME

Gnome este unul din cele mai de succes proiecte open source, fiind decisiv în răspândirea desktop-ului Linux. Ne-a dat o serie de programe pe care le folosim și azi în Linux.

1998: s-a lansat KDE versiunea 1.0

Proiectul KDE este o altă piatră de hotar pentru Linux, fiind, alături de Gnome, temelia propagării Linux.

1999: Ziua restituirii licențelor Windows

Utilizatorii Linux au observat că toate sistemele de calcul vin cu Windows preinstalat. Ziua de 15 februarie 1999 a fost numită Windows Refund Day, cânt utilizatorii Linux s-au dus la birourile Microsoft pentru a returna licențele Windows nefolosite! 🙂 Cred că ar fi trebuit ca această campanie să fie făcută anual, nu?

2000: Steve Jobs i-a făcut o ofertă lui Linus, dar acesta a refuzat-o

Steve Jobs i-a făcut o ofertă lui Linus Torvalds să vină să lucreze pentru Mac OS pentru a realiza Unix-ul pentru utilizatorii obișnuiți. Mai mult decât atât, Steve Jobs i-a sugerat lui Linus să renunțe la munca sa la Linux!

Nu e cazul să mai spun, dar Linus i-a refuzat oferta și, spre bucuria noastră, a continuat să lucreze la Linux.

2001: LINUX este cancer

Asta este ceea ce CEO Microsoft Steve Balmer a declarat despre Linux. Cuvintele sale exacte au fost:

Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches,

2002: s-a lansat Linux Red Hat Enterprise

Prima distribuție Linux comercială pentru afaceri IT s-a lansat în 2002. RHEL este una din distribuțiile care au schimbat Linuxul pentru totdeauna.

2003: încercare de a instala un BACKDOOR în kernelul Linux

A avut loc o tentativă de a instala un backdoor în sursa kernelului Linux. Camuflat sub forma unei inofensive rutine de verificare a erorilor, backdoor-ul a fost destinat să obțină privilegii de root în anumite condiții. Bucata de cod pe care au găsit-o imediat dezvoltatorii kernelului Linux a fost:

if ((options == (__WCLONE|__WALL)) && (current->uid = 0))
retval = -EINVAL;

2004: s-a lansat Ubuntu 4.10

Pe 20 octombrie 2004 a fost lansată prima versiune Ubuntu. Această nouă distribuție s-a autointitulat Linux pentru ființe umane.

Ubuntu a fost o distribuție revoluționară, cu ajutorul căreia foarte mulți utilizatori actuali de Linux au descoperit această lume minunată.

2005: Linus Torvalds a creat GIT

Ani de zile, software-ul proprietar BitKeeper a fost folosit pentru controlul versiunilor din kernelul Linux. Richard Stallman, fondatorul software-ului liber, a criticat intens folosirea unui software proprietar pentru dezvoltarea unuia open source.

Dar în 2005 BitKeepr a decis să nu mai ofere versiunea gratuită comunității. Acest fapt l-a forțat pe Linus să lucreze la propriul sistem de control a versiunilor software și așa s-a născut Git.

Ironic, în 2016 BitKeeper a devenit open source, dar prea târziu...

2006: Microsoft și Novell devin parteneri

Novell, dezvoltatorul SUSE a fost prima companie din domeniu care a devenit pertener cu Microsoft (și nu Canonical, cum ar putea crede unii).

Înțelegerea ca Microsoft să ofere suport pentru vânzarea SUSE Linux, dar și anumite "garanții" utilizatorilor SUSE a creat un imens vacarm în lumea Linux. Câțiva ani mai târziu Novell a murit... Karma is a beach! 🙂

2007: LINUX vine pe notebook

În epoca în care Windows venea preinstalat pe majoritatea computerelor personale, Asus a lansat EeePC care a venit preinstalat cu o versiune particularizată de Linux, numită Xandros.

2008: s-a lansat ANDROID 1.0

Odată cu lansarea Android 1.0, Linux a făsut primul pas în lumea device-urilor mobile. Chiar dacă pe desktop linux încă nu s-a dovedit un succes, pe telefoane Android a cucerit lumea.

2009: Google a anunțat CHROME OS

Google a anunțat propriul să sistem de operare pentru desktop bazat pe kernelul Linux: Chrome OS. Puțin mai târziu, Google a lansat și chromebook-urile, device-uri proiectate special pentru Chrome OS.

2010: Red Hat a devenit prima companie open source care valorează un miliard de dolari

În 2010 prima companie open source care valorează 2 miliarde a de dolari a devenit Red Hat. Succesul Red Hat a spart mitul că firmele open source nu pot face bani.

2011: Microsoft a intrat în top 5 contributori ai kernelului Linux

Cum Microsoft nu face nimic gratis dacă nu câștigă ceva, tot așa a participat și la dezvoltarea kernelului Linux: purtat de interesul pentru driverele de virtualizare hypervision.

2009: Fuck you Nvidia

Linus-Torvalds-Fuck-You-Nvidia

E greu să uiți imaginea reprezentativă în care Linux Torvalds arată degetul mijlociu către Nvidia și le spune literal "fuck you" - minutul 49:59:

Supărat pe faptul că Nvidia nu oferea suport masiv pentru Linux,  Linus le-a arătat degetul și le-a zis-o clar: să vă fut! Oare din cauza asta s-a îmbunătățit suportul Nvidia pentru Linux? 🙂

2013: a fost anunțat telefonul Ubuntu

Canonical a anunțat lansarea ambițiosului său proiect Ubuntu Phone. Din păcate, injectarea a 32 milioane de dolari s-a dovedit fără folos, căci telefonul cu Ubuntu n-a avut încă succes - a rămas o veșnică speranță...

2014: Microsoft iubește Linux

CEO Microsoft Satya Nadella a șocat lumea tehnoligie cu remarca sa "Microsoft loves Linux". După cum s-a văzut mai târziu, asta a fost începutul Microsoft pentru a încerca cucerirea lumii prin soluțiile sale cloud. A fost prima schimbare a politicii Microsoft în privința lumii open source.

2015: Microsoft are propria sa distribuție Linux

Când The Register a anunțat că Microsoft și-a creat propria distribuție Linux, lumea n-a crezut. Ulterior, s-a dovedit că nu a fost chiar o distribuție, ci doar un software destinat switch-urilor de rețea care cereau Linux.

2016: Microsoft permite rularea Ubuntu sub Windows

S-a întors lumea cu susul în jos: un spațiu Ubuntu și un shell bash rulează nativ în consola cmd.exe din Windows 10!

Mai mult, acum puțin timp Microsoft a făcut open source proiectul lor PowerShell și poate fi instalat în toate distribuțiile Linux.

Au trecut 25 de ani cu bune și cu rele. Dar cele bune au primat, iar Linux este prezent peste tot în viața noastră, chiar pentru cei care neagă acest lucru: telefoane, televizoare, IoT.  Oare ce va fi Linux peste 25 de ani? Va mai exista Windows?

Foto: itfoss.com

Articol inițial

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: aniversare, Linus Torvalds, linux

Comentarii

  1. Ice Alinutza a zis

    26 august 2016 la ora 19:18

    La Mulți Ani! Bine punctat! Păcat că în România nu avem o comunitate SUDATA a utilizatorilor distributilor Linux și programelor sursă deschisă (casnici sau "juridici") astfel ca să se poată impune anumite "standarde" guvernelor "vremelnice" și neinteresate până acum pentru dezvoltarea acestor aspecte!! Din experiența proprie, comunitatea linux din "românica" se rezumă la noi avem dreptate (indiferent despre ce distribuție sau program "open source" ar fi vorba) și să moară "vecinul" ca să-i luăm capra! :)! Cele câteva ONG-uri înființate pe acest subiect (din ce am remarcat) au la bază "profitul propriu" și apoi promovarea "linux și open source"... poate mă înșel eu!

    Răspunde
    • Bobses a zis

      26 august 2016 la ora 19:26

      Nu, din păcate nu cred că te înșeli: în primul rând profitul, apoi Linux și open source.

      Răspunde
      • Ice Alinutza a zis

        26 august 2016 la ora 19:41

        Nu vreau să fiu cârcotaș dar ai auzit de vreun eveniment organizat, cu acest prilej în aceste zile, de aceste așa zise ONG-uri, care sprijină comunitatea linux și care să marcheze "momentul" și să aibe un impact național sau măcar local? Eu nu dar poate nu m-am informat îndeajuns! 🙁

        Răspunde
        • Bobses a zis

          26 august 2016 la ora 19:50

          Singurul eveniment de care am auzit este Școala de vară "Informatică la castel" - Linux, open source, etc., dar la care vin doar inițiații (de regulă, din câte am înțeles, ar fi cam aceiași oameni an de an, deci mai mult o întâlnire anuală decât promovare). Publicitatea evenimentului este foarte slabă, și doar în cadrul comunității.
          Am mai zis și eu de câteva ori: ar trebui o caravană open source, care să se plimbe prin țară și să prezinte oamenilor (de toate nivelurile intelectuale) software-ul cu sursă deschisă, demonstrând că este alternativa viabilă la programele piratate (de la Microsoft și aiurea). Dar pentru asta trebuie bani (nu poți pleca aiurea de acasă și să umbli pe drumuri cu 2 lei în buzunar), voință a comunității și ONG-urilor care se bat cu pumnii în piept, dar și o proiectare atentă a tuturor activităților.

          Răspunde
      • Ice Alinutza a zis

        26 august 2016 la ora 23:42

        @Bobses: Chiar e nevoie de "fonduri pentru deplasare" pentru a promova so linux și programele "sursă deschisă"? (personal refuz folosirea "particulei" gnu asociată "linux"). Nu avemm sau găsim utilizarori "autorizați" care pot duce la bun sfârșit o idee sau un program în zona lor? Nu cred dar nici nu a încercat nimeni așa ceva! Campaniile au fost sporadice iar rezultatul e pe măsură! 🙂 Nu zic că nu poate exista un "palier" dedicat "recompensări în limitele bunului-simț" / sau simbolic a celor ce desfășoară o activitate... dar ca să aduci "specialiști linux din Timișoara" ca să predea "linux" în Iași mi se pare o prostie și o încercare de a frauda bani! Dar se parctică pe bani europeni! 🙂

        Răspunde
        • Bobses a zis

          27 august 2016 la ora 10:00

          Da, e nevoie de fonduri - și nu mă refeream la recompense. Să-ți spun și de ce: în zona noastră, fiecare face câte ceva, dar la scară foarte mică, minusculă (vorbim cu prietenii, cunoștințele, scriem câteva articole pe blog și gata); dacă vrem să iasă ceva bun, trainic și de durată, care să rămână în memoria oamenilor mai mult decât câteva minute, trebuie închiriate săli de conferințe, plătită publicitate în presă, TV, afișe, etc., etc. Toate astea se fac cu bani.
          Și eu refuz să aplic GNU lângă Linux: http://www.bobses.eu/2015/06/25/eu-spun-linux-tu-zici-gnulinux/

          Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}