Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Modificarea conturilor de utilizator în Linux - comanda usermod

26 iulie 2017 By Bobses Un comentariu

Comanda usermod funcționează oarecum asemănător cu useradd, având chiar și majoritatea parametrilor asemănători. Utilitarul usermod schimbă un cont existent, spre deosebire de useradd care adaugă un cont nou.

Sintaxa de bază a comenzii este:

usermod [-c comment] [-d home_dir [-m]] [-e expire_date] [-f inactive_time]↵
[-g initial_group] [-G group [,...]] [-l login_name] [-p passwd] [-s shell]↵
[-u uid [-o]] [-L|-U] nume_utilizator

Diferențele majore dintre useradd și usermod sunt:

  • usermod permite folosirea parametrului -m împreună cu -d. Parametrul -d singur schimbă directorul home al utilizatorului, dar nu mută niciun fișier; adăugând -m, usermod mută și fișierele utilizatorului respectiv în noua locație;
  • usermod suportă parametrul -l, care schimbă numele de login al utilizatorului într-o altă valoare specificată. De exemplu, scriind usermod -l dana alex, vom schimba numele de utilizator din alex în dana;
  • putem bloca sau debloca parola unui user cu opțiunile -L, respectiv -U. Aceste opțiuni duplică funcționalitatea oferită de passwd numai dacă fișierul folosit pentru stocarea parolelor este /etc/shadow.

Comanda usermod schimbă conținutul fișierului /etc/passwd, /etc/shadow sau /etc/group, în funție de parametrul folosit. Dacă se folosește -m, usermod va muta și fișierele utilizatorului, așa cum am mai spus.

Schimbarea caracteristicilor unui cont în timp ce utilizatorul este conectat poate avea consecințe nefaste. Și este cu atât mai grav dacă se folosește combinația de parametri -m -d, care face ca fișierele cu care lucrează un user  în acel moment să fie mutate. Cele mai multe schimbări, cum ar fi schimbarea shell-ului default, nu-și fac efectul până când utilizatorul nu se deloghează și reloghează în sistem.

Dacă, de exemplu, schimbăm UID-ul unui cont, această acțiune nu-și va face efectul și asupra fișierelor existente, ceea ce va provoca pierderea accesului la fișierele vechi ale userului respectiv. De aceea, se va face manual update-ul de UID  asupra tuturor fișierelor deținute de userul respectiv cu ajutorul comenzii chown.

Când folosim opțiunea -G pentru a adăuga un utilizator unui grup nou, trebuie să avem grijă să ne aducem aminte că toate celelalte grupuri ale utilizatorului respectiv care nu sunt listate în comandă vor fi șterse din dreptul acelui user. De aceea este o idee bună ca -G să fie folosită împreună cu opțiunea -a (append), astfel încât utilizatorul respectiv să fie adăugat unui grup suplimentar - în acest mod, nu este nevoie să listăm toate celelalte grupuri ale utilizatorului.

De exemplu, pentru a adăuga utilizatorul alex grupului Filme, vom scrie comanda de mai jos:

# groups alex // afișează grupurile curente din care face parte userul alex
alex : alex users muzica
#
# usermod -a -G Filme alex // adaugă userul alex în grupul Filme
#
# groups alex // afișează noile grupuri ale userului alex
alex : alex users muzica Filme
#

Un utilizator normal nu va avea nevoie decât rareori să aplice mai mult decât ceea ce am explicat în cele două articole despre useradd și usermod. Amănunte de finețe despre acest utilitar pot fi obținute citindu-i pagina man: man usermod

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Comenzi Linux Etichete: usermod, utilizatori Linux

Trackbacks

  1. Certificarea RHCSA - prezentare și obiective | Despre Linux spune:
    12 februarie 2020 la 22:03

    […] delete, and modify local user accounts (plus aici și […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}