Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Montarea spațiului Digi Storage ca sistem de fișiere local într-un server Ubuntu Linux

26 octombrie 2016 By Bobses 7 comentarii

Montarea spațiului cloud oferit de RCS&RDS prin intermediul serviciului Digi Storage este deosebit de utilă pe un server (fie el VPS sau de sine stătător) deoarece ne permite să depozităm backup-urile într-un loc sigur. Dacă procesul de montare Digi Storage FTP sau webdav în mediu grafic este ușor de realizat folosind tutorialele de pe pagina lor sau chiar câteva articole de pe bobses.eu, folosirea spațiului dintr-un server Ubuntu poate fi mai dificilă pentru unii. Articolul de față încearcă să lămurească acest aspect.

Înainte de a începe, vreau să mai precizez ceva: mi s-au adus acuzații că, în 2016, protocolul FTP prezintă pericole. Ceea ce am prezentat mai jos este cea mai simplă și ușoară metodă de a monta spațiul de la Digi Storage - DS oferă și ftps și ftpes, dar și webdav. Într-un articol viitor voi arăta și posibilitatea de montare prin ftpes.

Pentru început facem un nou director unde vom monta spațiul de la Digi Storage:

sudo mkdir /mnt/digi

Urmează instalarea pachetului curlftpfs (se instalează automat și fuse dacă nu există pe server):

sudo apt-get install curlftpfs

Verificăm dacă modulul fuse este inserat în kernel și ce sisteme de fișiere sunt suportate de acesta:

cat /proc/filesystems

La ieșire ar trebui să avem ceva asemănător cu:

nodev cgroup
nodev devpts
nodev mqueue
ext4
nodev nfs
nodev nfs4
nodev delayfs
nodev devtmpfs
nodev sysfs
nodev proc
nodev tmpfs
nodev binfmt_misc
nodev fusectl
nodev fuse

Dacă nu vedem nimic legat de fuse în outputul anterior, încercăm inserarea manuală a modulului:

modprobe fuse

Dacă primiți eroarea modprobe: FATAL: Module fuse not found, înseamnă că pe VPS-ul vostru nu există posibilitatea de a insera și folosi acest modul, așa că trebuie să luați legătura cu providerul.

Dacă nu apare mesajul de eroare de mai sus, înseamnă că totul este în regulă și dăm următoarea comandă pentru a monta Digi Cloud pe serverul VPS:

curlftpfs -o user="adresa-email-cu-care-vă-conectați-la-DS:parola-conectare-Digi-Storage" ftp://storage.rcs-rds.ro /mnt/digi

Cu următoarea comandă navigați și verificați montarea corectă:

cd /mnt/digi

Dacă, în prealabil, ați făcut un director special pe Digi Storage unde vreți să țineți backup-urile și să-l montați numai pe el, fără restul directoarelor pe care le aveți în DS (chiar vă recomand asta), dați următoarea comandă (înlocuiți /backup/server cu calea către directorul dorit de voi):

curlftpfs -o user="adresa-email-cu-care-vă-conectați-la-DS:parola-conectare-Digi-Storage" ftp://storage.rcs-rds.ro/"Digi Cloud"/backup/server /mnt/digi

Există și posibilitatea de montare automată folosind fișierul fstab, dar nu recomand scrierea credențialelor de conectare la Digi Storage (de fapt la nimic) în acest fișier. Într-unul din articolele viitoare voi arăta cum se poate monta  prin intermediul unui script numai în momentul în care facem backup, imediat după finalizarea operației acesta fiind demontat.

Pentru mai multe opțiuni ale comenzii curlftpfs vă sugerez, ca de obicei, să consultați pagina man a comenzii:

man curlftpfs

Acum puteți muta sau copia orice cu comenzile Linux cunoscute.

Citiți despre montarea criptată a spațiului Digi Storage prin protocolul FTPS aici - Acesta este modul de utilizare RECOMANDAT!

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Tutoriale Etichete: Digi Storage, linux, montare, server virtual privat, sistem de fisiere, VPS

Comentarii

  1. Catalin Stefu a zis

    19 ianuarie 2017 la ora 21:06

    Cum citesc fisierele din Digi Storage, in linux pentru a le da public?De exemplu sa folosesc linux ca un intermediar, bineinteles ca voi instala un proxy pe masinarie.Spun asta in cazul in care am un fisier video si vreau sa ascund sursa (digi storage), dar si masinaria mea (asta cu proxy.).

    Multumesc mult !

    Răspunde
    • Bobses a zis

      20 ianuarie 2017 la ora 7:16

      Nu m-a interesat aspectul ăsta, așa cu nu știu ce să-ți răspund.
      Dar dacă afli vreo soluție te rog să ne-o spui și nouă. 🙂

      Răspunde
    • Bibistrocelul Mov a zis

      3 ianuarie 2019 la ora 16:51

      Servesti fisierele printr-un server web, gen nginx.
      De exemplu, poti monta digi in /var/www/html/media/

      In loc de ftp, eu fac asta prin webdav (davfs2)

      Răspunde
      • Bobses a zis

        3 ianuarie 2019 la ora 21:51

        Da, DS oferă și Webdav. Dar în rest e varză totală.

        Răspunde
  2. Nicu a zis

    7 noiembrie 2016 la ora 0:36

    FTP este un protocol necriptat, deci a fost întotdeauna vulnerabil prin natura modului în care a fost proiectat. Ce am spus despre 2016 e că în prezent e nevoie de transmisii de date în mod criptat pentru că și-așa suntem foarte expuși multor pericole în internet. În baza riscurilor din prezent promovarea FTP e inoportună pentru că există riscul furtului de date personale (sau de identitate), de valori, și chiar să devenim vectori de atac în rețele distribuite cu scopuri ilicite.

    Sună complicat și poate de neînțeles pentru cineva care abia a început să utilizeze internetul. Tocmai de-asta e important să nu mai existe tutoriale pentru tehnologii care ar trebui scoase din uz.

    Deci n-am criticat și n-am acuzat, ci am făcut o observație pe care un om tehnic o poate aprecia ca atare. Însă poți lua propoziția asta drept critică: în prezent, promovarea FTP pentru accesul la date personale e iresponsabilă. Mă bucur că ai scris și un articol despre conectarea prin FTPS și sper că articolul ăsta va dispărea.

    Răspunde
    • Bobses a zis

      7 noiembrie 2016 la ora 6:58

      Înțeleg foarte bine ce vrei să zici, dar articolul nu am de gând să-l scot deoarece explică o tehnică de mapare existentă în Linux.
      După cum ți-am zis și atunci, ai văzut că am scris și articolul despre montarea criptată prin FTPS, către care trimite și acest articol. Cine este cu adevărat interesat, poate combina cele două articole și să folosească FTPS.

      Răspunde

Trackbacks

  1. Montarea spațiului de stocare Digi Storage într-un server Ubuntu și utilizarea conexiunii FTP criptate | Lumea lui Bobses spune:
    28 octombrie 2016 la 18:10

    […] articolul precedent am descris modul de montare/mapare a spațiului de stocare Digi Storage într-un server VPS cu Ubuntu folosind conexiunea FTP simplă, necriptată. Acest lucru mi-a adus unele critici legate de […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}