Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Prezentare EDUROLINUX, distribuţie Linux românească dedicată educaţiei

22 ianuarie 2015 By Bobses Un comentariu

Totul a început cu scandalul Microsoft din vara trecută. Pe forumurile de profil se susţinea că noi, românii, nu suntem capabili să construim un sistem de operare pentru educaţie cât de cât acceptabil. Aşa că cineva a luat taurul de coarne şi a început să lucreze în timpul liber.

La început a căutat distribuţiile Linux construite pentru educaţie. Le-a studiat şi a notat minusurile şi plusurile fiecăreia. A căutat software educaţional utilizat de marile universităţi vestice, a început să instaleze pe diverse configuraţii, o mulţime de maşini virtuale în Virtualbox şi VMWare, instalare pe hard disk real (un Acer Aspire 7730 cu 2 nuclee 4 Gb RAM, un Dell Latitude cu acelaşi RAM şi număr de nuclee, un I7...).

A ieşit Edu * Ro, un sistem de operare din familia Linux, construit special pentru activităţi didactice în unităţi de învăţământ. Sistemul de operare este dezvoltat pe scheletul subfamiliei Debian, conţine o multitudine de programe free pentru învăţământ, începand cu clasele primare şi terminând cu învăţământul universitar, precum şi diverse programe utilitare free.

Aplicaţiile specifice pentru matematică, fizică, chimie, geografie, biologie, statistică, electronică, radioamatori, grafica, birou, muzica, editare audio şi video, programare, sunt însotite de un laborator virtual Phet interactiv, precum şi un microscop virtual, dar şi de diverse aplicaţii online. Un laborator de robotică completează cu succes lista de programe educative.

O secţiune specială adresată profesorilor permite acestora creearea de diverse publicaţii, atât pentru uzul elevilor, cât si pentru publicare online.

O parte din programe sunt specifice distribuţiei Debian, iar altele sunt create şi utilizate de diverse universităţi de renume din SUA şi Europa. Interfaţa grafică are la bază Mate (fork Gnome 2) şi oferă un compromis între un consum redus de resurse şi o interfaţă modernă şi intuitivă, astfel încât sistemul poate rula fără probleme pe calculatoare mai vechi existente în unităţile de învăţământ. Majoritatea programelor educative prezente în această distribuţie sunt sub licenţă GNU sau BSD, astfel încât costurile se reduc doar la mentenanţă.

Sistemul poate fi utilizat ca Live DVD, dar se poate instala şi ca sistem de operare independent pe hard disk.

Lista completă a softurilor educaţionale incluse poate fi consultată pe site-ul dezvoltatorului aici: https://edurolinux.wordpress.com/2015/01/21/software-instalat.

La partea de grafică mai întâlnim, pe lângă GIMP, Blender şi Art of Ilusion, synfig, tupi, wings3d. La capitolul multimedia găsim Ardour, Lives, Hydrogen, Rosegarden, TuxGuitar, VLC, Gnome-mplayer, Pitivi.

Distribuţia este parţial tradusă în română, căci la ea lucrează, deocamdată, un singur om, aşa că orice ajutor ar fi apreciat. Poate fi descărcată de aici: https://edurolinux.wordpress.com/download/

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: aplicatie educativa, Debian, educație, EduRo Linux, linux, România, software

Trackbacks

  1. Câteva cuvinte despre EduRo Linux, distribuție dedicată educației spune:
    23 aprilie 2016 la 18:15

    […] EduRo Linux, distribuție dedicată educației, am mai scris acum mai bine de 1 ani aici. Edu * Ro este o distribuție Linux bazată pe Debian Jessie cu MATE ca mediu desktop, construită […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}