Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Return to Ubuntu

21 februarie 2015 By Bobses 9 comentarii

De fapt la Ubuntu Mate 15.04 Alpha 2... 🙂

După 15 zile în care am încercat Arch, dar am rulat Manjaro, am revenit la vechea dragoste: Ubuntu.

Am mai povestit că, în mod random, sistemul cu Manjaro îngheţa, devenind inutilizabil timp de 15-20 de minute, când ori îşi revenea, ori trebuia să apăs butonul de reset. Am încercat mai multe kerneluri, dar fără succes. Ce m-a determinat să renunţ definitiv la Manjaro: acum 2 seri, în timp ce scriam un articol pe unul din siteuri, sistemul a îngheţat. Am sperat că îşi va reveni, cum a mai făcut-o, ca să nu fiu nevoit să pierd tot ceea ce scrisesem până atunci. Am stat fix 30 de minute (pe ceas), dar calculatorul n-a mai ieşit din bucla în care intrase: freeze complet. Aşa că... reset şi s-a dus dracu' tot ceea ce scrisesem până atunci, fiind nevoit s-o iau de la capăt. 😈

Să nu credeţi că am un calculator de 15 ani - nu, l-am asamblat în 2011 din componente cumpărate de la eMAG (nu de generaţie nouă, dar noi, neuzate fizic şi... moral): procesor Intel DualCore E6500 la 2,93 GHz, 4 GB RAM DDR2, video Nvidia GeForce 210 cu memorie dedicată de 1 GB.

Niciodată, dar NICIODATĂ, Ubuntu (indiferent ce DE am folosit) nu m-a dezamăgit în halul ăsta; e drept, am un obicei de a forţa sistemul (4 browsere stau deschise aproape în permanenţă), îmi place şi un pic de Compiz - dar, în afară de faptul că, în momentele de stres se lenevea, mergea mai greu, foarte rar se bloca dar îşi revenea foarte repede, NICIODATĂ n-am pierdut ceea ce am lucrat la un anumit moment.

Ţin prea mult la timpul meu ca să-l pierd configurând Arch sau rulând Manjaro. Singura opţiune pentru mine este Ubuntu. Trebuia să mă decid asupra unui Desktop Environement. Îmi place mult Unity dar, pe măsură ce apare o nouă versiune, merge mai greu pe sistemul meu. KDE... e frumos ca un bibelou, dar mănâncă şi ăsta resurse de rupe. XFCE l-am văzut pe Manjaro, mi-a plăcut, dar experienţa cu acel OS mi-a provocat repulsie faţă de el. A rămas MATE, pe care l-am mai avut câteva luni bune anterior trecerii la Manjaro.

Chiar dacă încă nu e suportat oficial de Canonical (se pare, conform zvonurilor citite pe net, că acest lucru se va întâmpla începând cu versiunea 15.04), Ubuntu Mate integrează excepţional Mate cu sistemul Ubuntu, astfel că reîntâlnirea cu acest prieten foarte vechi va fi mai mult decât plăcută.

MATE e simplu, intuitiv, uşor de navigat, poate suporta şi Compiz, dar rulează foarte bine şi fără (normal, eu am Compiz-ul activat...). Este o reîmprospătare a vechiului Gnome 2, punând în primul rând accent pe software-ul utilizat, pe planul secund venind brizbriz-urile celelalte.

Ubuntu, indiferent de DE-ul folosit, este un instrument pentru cei care-şi preţuiesc timpul, iar MATE este ideal pentru noii utilizatori ai Linux-ului, scăpându-i de stresul învăţării interfeţei Unity, de exemplu.

De ce nu am ales versiunea LTS 14.04 a Ubuntu Mate? Păi... de fiecare dată când se aprope lansarea unei noi versiuni Ubuntu intru în sevraj, aşteptând cu nerăbdare noul xx.04 sau xx.10. Din această cauză nu m-aş fi împăcat bine cu o distribuţie rolling release, căci nu ar mai fost această plăcere a aşteptării. 🙂 Cum mai sunt doar 2 luni până la următoarea versiune, am instalat direct versiunea Alpha 2 Ubuntu Mate 15.04 - fără probleme majore până acum.

Deocamdată, cel puţin pentru o perioadă mai lungă, nu voi mai lua în calcul schimbarea distribuţiei, mai ales după experienţa neplăcută din ultimele 2 săptămâni. Iar când timpul îmi va permite să încerc şi altceva (chiar cronofagul Arch), Ubuntu va rămâne distribuţia de bază. E plăcut, într-adevăr, să mai schimbi, să încerci şi altceva pentru o vreme, dar am nevoie de stabilitatea oferită de Ubuntu. Nemaipunând la socoteală şi uriaşa comunitate din jurul său, faţă de care celelalte sunt doar la mare depărtare...

Desktopul meu, nu prea încărcat, doar un Cairo-Dock, un Conky şi câteva scurtături:

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: Arch Linux, linux, Ubuntu, Ubuntu MATE

Comentarii

  1. Vasile a zis

    24 februarie 2015 la ora 10:35

    dar de centos nu vorbeste nimeni?! E puternic si stabil, nu e asa prietenos si "frumos" in schimb "gestioneaza" resursele, pentru cei interesati stie raid software, poti sa-i pui gnome pentru grafica. Intr-un cuvant poti imbina utilul cu placutul la un nou nivel!

    Răspunde
    • Bobses a zis

      24 februarie 2015 la ora 10:52

      Uite c-ai vorbit tu. 🙂
      Din ce stiu eu despre CentOS, e un sistem de operare croit pentru servere.

      Răspunde
      • Vasile a zis

        24 februarie 2015 la ora 11:10

        Bine zis "croit", apoi asta e ideea, pentru un pasionat chestia e importanta si faptul ca e "croit" pentru servere, inseamna stabilitate si putere, comunitate mare; oricand poti gasi ceva ajutor. Eu iti scriu din CentOS acum si nu a "crapat" niciodata. Pe el stau si 2 Win-uri plus un server local pentru teste diverse, desigur toate ruleaza pe o configuratie decenta, dar asta e alta discutie.

        Răspunde
  2. Marian B a zis

    22 februarie 2015 la ora 16:32

    Chiar am vrut sa intreb de ce ai renuntat la Ubuntu Mate anterior. Eu il folosesc de aproape o luna si nu am nimic de reprosat, poate si datorita faptului ca am inceput cu Ubuntu 10.04 (Gnome2)

    Răspunde
    • Bobses a zis

      22 februarie 2015 la ora 17:52

      Eu l-am folosit vreo 3 luni înainte de a căuta altceva. 🙂 Ei, ştii şi tu, cum e, am vrut să văd cum e cu ceva nou. 🙂 N-a mers şi m-am întors de unde am plecat, tot la Ubuntu Mate.

      Răspunde
  3. Vali = De toate pentru toti a zis

    21 februarie 2015 la ora 12:51

    Tot Ubuntu folosesc si eu. Doar ca nu stiu sa spun de DE. L-am descarcat (64 biti) , l-am instalat ... si merge f bine, sunt multumit.

    M-am saturat de figurile de Windows.

    Răspunde
    • Bobses a zis

      21 februarie 2015 la ora 12:54

      Încearcă-le pe rând şi rămâi la cel care-ţi place. MATE e o opţiune bună: stabil şi uşor de folosit.

      Răspunde
  4. Ovidiu a zis

    21 februarie 2015 la ora 10:29

    Am Gentoo KDE x64 momentan. KDE mananca 400 MB Ram. Si asta nu la pornire dupa utilizare de cateva ore.
    Din punctul meu de vedere KDE mananca memorie decenta. Insa poate fi mai lent pe procese decat alte DE-uri.
    Totusi ramane cel mai complet DE.
    Recomandare: Poti incerca si openSUSE daca Manjaro nu te-a multumit. E o distributie foarte OK>

    Răspunde
    • Bobses a zis

      21 februarie 2015 la ora 11:17

      Uite, îți promit că prima distribuție pe care o voi încerca va fi OpenSuse :). Poate în concediu...

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}