Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

S-a lansat Ubuntu 15.10 și a fost anunțat numele de cod al următoarei versiuni

22 octombrie 2015 By Bobses Lasă un comentariu

Astăzi a fost lansată o nouă versiune Ubuntu Linux: 15.10. Totodată, pe 26 octombrie se împlinesc 11 ani de la lansarea celui mai folosit sistem de operare după Windows. Versiunea de azi reprezintă cea de-a 23-a lansată de Canonical. Cu mândrie pot să spun că am rulat toate versiunile Ubuntu (încă n-am testat-o pe cea de astăzi).

Tot astăzi a fost anunțat și numele de cod al următoarei versiuni Ubuntu 16.04 (care va fi LTS): Xenial Xerus. Xenial este un adjectiv care înseamnă ospitalier, prietenos, iar Xerus este denumirea dată unei veverițe care trăiește la sol și pe care o găsim numai în Africa. În traducere liberă, ne vom gândi la Ubuntu 16.04 LTS ca la o veveriță prietenoasă. 🙂

Xenial Xerus

Mark Shuttleworth, fondatorul Canonical, a explicat numele dat versiunii 16.04:

“What fortunate timing that our next LTS should be X, because “xenial” means “friendly relations between hosts and guests”, and given all the amazing work going into LXD and KVM for Ubuntu OpenStack, and beyond that the interoperability of Ubuntu OpenStack with hypervisors of all sorts, it seems like a perfect fit.

And Xerus, the African ground squirrels, are among the most social animals in my home country. They thrive in the desert, they live in small, agile, social groups that get along unusually well with their neighbours (for most mammals, neighbours are a source of bloody competition, for Xerus, hey, collaboration is cool). They are fast, feisty, friendly and known for their enormous… courage. That sounds just about right. With great… courage… comes great opportunity!”

16.04 va fi, de asemenea, ultima versiune Ubuntu cu serverul grafic X; Mir, serverul grafic dezvoltat de Canonical,  se parte că a ajuns la un stadiu avansat de dezvoltare, și va fi introdus, împreună cu Unity 8, începând cu Ubuntu 16.10.

Deși pe desktop lucrez cu Arch, mă gândesc cu nostalgie la Ubuntu... Rularea altor distrouri în afară de Ubuntu are unele dezavantaje: nu găsești întotdeauna cele mai noi versiuni ale unor programe, așa cum apar în ppa-urile din Ubuntu. Chiar dacă ele se află în AUR (depozit de pachete Arch), nu sunt actualizate foarte repede (uneori chiar sunt părăsite), așa că, dacă vrei să ai ultimele update-uri la un anumit program mai puțin folosit, trebuie ori să aștepți, ori să compilezi manual, ceea ce este un dezavantaj din punct de vedere al timpului.

Cred că voi încerca cu Ubuntu ceea ce am făcut cu Arch: în aprilie anul viitor, când va apărea LTS-ul, voi instala Ubuntu minimal (imaginea are doar vreo 40 MB), după care voi adăuga strict ceea ce mă interesează; în felul ăsta voi scăpa de bloatware-ul cu care vine încărcat Ubuntu by default.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: Arch Linux, Canonical, linux, Ubuntu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}