Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Vizualizarea individuală a informațiilor în Linux. Comanda getent

30 august 2017 By Bobses Lasă un comentariu

Când gestionați un sistem cu multe conturi de utilizator, grupuri și, implicit, parole, este necesar ca informații individuale pentru un anumit cont să poată fi vizualizate rapid. Poate fi obositor să încercăm să localizăm informații despre un anumit utilizator într-un fișier cu sute sau mii de înregistrări.

De cele mai multe ori este folosită comanda grep pentru a căuta înregistrări specifice într-un fișier:

$ grep bobses /etc/passwd
bobses:x:1000:100::/home/bobses:/bin/bash
$

O altă metodă de a obține informații este comanda getent (get entry). Comanda getent permite accesarea informațiilor stocate într-una din bazele de date ale sistemului. Pot fi accesate doar bazele de date specificate în fișierul NSS (Name Service Switch) - /etc/nsswitch.conf.

Sintaxa generală a comenzii getent este:

getent bază_de_date cheie

Parametrul bază_de_date poate fi una din bazele de date configurate în fișierul NSS. Pentru scopul nostru, acest parametru poate fi unul din următoarele fișiere:

passwd (fișierul /etc/passwd)
shadow (fișierul /etc/shadow)
group (fișierul /etc/group)

Parametrul cheie reprezintă elementul din baza de date pe care dorim să-l vizualizăm. Pentru scopul nostru, vom folosi un nume de utilizator. Să presupunem că vrem să căutăm în fișierul /etc/passwd după contul cu numele bobses:

$ getent passwd bobsesa
bobses:x:1000:100::/home/bobses:/bin/bash
$

Nu se poate căuta în mai multe baze de date în același timp. Pentru a căuta în baza de date shadow (fișierul /etc/shadow) sunt necesare privilegii de superutilizator. Oricine altcineva va primi un răpsuns ca cel de mai jos:

$ getent shadow bobses
$

Dacă solicităm aceeași informație cu drepturi de root, răspunsul extras din fișierul /etc/shadow va fi de forma:

$ sudo getent shadow bobses
[sudo] password for bobses:
bobses:$6$msqwgJMWkNaq[...].:17322:0:99999:7:::
$

De asemenea, comanda getent este utilă și pentru a vizualiza care dintre utilizatori fac parte dintr-un anumit grup. În acest caz, parametrul cheie al comenzii getent este numele grupului:

Trebuie avut în vedere că în fișierul /etc/group, o înregistrare pentru un anumit utilizator nu arată toate grupurile din care face parte utilizatorul respectiv. Astfel, dacă folosim comanda getent pentru un anumit utilizator în baza de date group, va fi returnat numai grupul primar al userului respectiv:

$ getent group bobses
bobses:x:1000:
$

Pentru a vedea cvtoate grupurile unui utilizator vom folosi comanda groups:

$ groups bobses
bobses : bobses proiecte
$

Dacă la scrierea comenzii getent nu trecem parametrul cheie, va fi afișat întreg conținutul bazei de date pe interogate:

Pentru a afla mai multe despre comanda getent, scrieți în terminal man getent.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Comenzi Linux Etichete: /etc/group, /etc/passwd, /etc/shadow, find, getent

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}