Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Manipularea fișierelor în Linux: comanda mv

3 septembrie 2016 By Bobses 3 comentarii

Comanda mv (prescurtarea de la move) este folosită atât pentru mutarea fișierelor și directoarelor dintr-o parte în alta, cât și pentru redenumirea lor. Linux nu face deosebire între aceste două tipuri de operații (mutare și redenumire), așa cum o fac utilizatorii.

Sintaxa comenzii mv este următoarea:

mv [opțiuni] sursă destinație

Comanda mv acceptă aproape aceleași opțiuni de la comanda cp. Totuși, mv nu poate fi folosită cu --preserve (-p), --recursive (-R) și --archive (-a).

Exemple practice ale comenzii mv

Pentru a muta fișiere sau directoare, specificăm fișierele sursă, apoi un nume de fișier pentru opțiunea destinație:

$ ls fisier.txt
fisier.txt

$ mv fisier.txt temp/

$ ls fisier.txt
ls: cannot access 'fisier.txt': No such file or directory

$ ls temp/
fisier.txt

Comenzile de mai sus mută fișierul fisier.txt în directorul temp. După cum se observcă, spre deosebire de comanda cp, fișierul original este mutat în noul director, nerămânând o altă copie în directorul original.

În cazul în care directorul destinație este pe o altă partiție sau disc, Linux trebuie să citească fișierul original, să-l rescrie la destinație și apoi să șteargă originalul. Aceste operații încetinesc destul de mult comanda mv, mai ales în cazul fișierelor mari.

Redenumirea unui fișier cu comanda mv funcționează aproape la fel ca mutarea unui fișier, execepție făcând faptul că pentru redenumire atât fișierul sursă cât și cel destinație trebuie să se afle în același director. În exemplul de mai jos am redenumit fișierul fisier.txt în fisier-nou.txt. La afișarea conținutului directorului, observăm doar existența fisier-nou.txt:

$ ls *.txt
fisier.txt

$ mv fisier.txt fisier-nou.txt

$ ls *.txt
fisier-nou.txt

Se poate combina mutarea și redenumirea fișierelor. Următoarea formă a comenzii mută și redenumește simultan fișierul fisier.txt din directorul prezent în subdirectorul temp/, cu numele fisier-nou.txt:

$ mv fisier.txt temp/fisier-nou.txt

Putem muta sau redenumi directoare întregi folosind comanda mv: doar trebuie să specificăm un director ca parametru sursă. În exemplul de mai jos am redenumit directorul temp în temp1, apoi am mutat directorul proaspăt redenumit temp1 într-un subdirector temp2:

$ mv temp temp1

$ mv temp1 /temp2/

Cele două comenzi de mai sus pot fi combinate într-una singură:

$ mv temp /temp2/temp1

Opțional, pentru a preveni erorile de tastare și pentru a indica în mod clar că e vorba de directoare, putem adăuga un slash (/) la aceste nume de directoare.

Mai multe opțiuni pot fi aflate citind pagina de manual a comenzii: man mv.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Comenzi Linux Etichete: comenzi Linux, fisiere, linie de comanda, manipulare, mutare, terminal

Trackbacks

  1. Manipularea fișierelor în Linux: comanda rm | Despre Linux spune:
    21 iunie 2021 la 17:00

    […] rm acceptă multe opțiuni din cele descrise la comanda cp sau la comanda mv. Din cele descrise acolo, nu se aplică comenzii rm: --preserve (-p), --archive (-a) și --update […]

    Răspunde
  2. Cum se face backup automat al unui server VPS cu Ubuntu | Lumea lui Bobses spune:
    28 octombrie 2016 la 20:53

    […] (numai un singur folder, unde vom ține backup-urile) așa cum am descris aici, mutăm folosind comanda mv fișierul de backup în Digi Storage și-i adăugăm și data când a fost făcut pentru […]

    Răspunde
  3. Manipularea fișierelor în Linux: comanda rm spune:
    4 septembrie 2016 la 10:16

    […] rm acceptă multe opțiuni din cele descrise la comanda cp sau la comanda mv. Din cele descrise acolo, nu se aplică comenzii rm: –preserve (-p), –archive (-a) și […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}