Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Manipularea fișierelor în Linux: comanda rm

4 septembrie 2016 By Bobses 5 comentarii

Comanda rm (prescurtarea de la remove) șterge un fișier sau un director.

Sintaxa acestei comenzi este simplă:

rm [opțiuni] fișier

Comanda rm acceptă multe opțiuni din cele descrise la comanda cp sau la comanda mv. Din cele descrise acolo, nu se aplică comenzii rm: --preserve (-p), --archive (-a) și --update (-u).

Descrierea pe scurt a celor mai folosite opțiuni:

  1. -f - șterge fișierele imediat fără confirmare; dacă apar atât -f cât și -i, ultima care este folosită în terminal este luată în considerare de rm;
  2. -i - solicită confirmarea utilizatorului înainte de a șterge orice fișier;
  3. -q - suprimă toate mesajele de avertizare, dar afișează mesajele de eroare;
  4. -R - semnifică ștergerea recursivă și este folosit pentru a șterge un director împreună cu tot conținutul său (toate fișierele și subdirectoarele pe care le conține);
  5. -r - identic cu -R;
  6. -v - afișează numele fișierului la ieșire pe măsură ce acesta este procesat (șters);
  7. -I - solicită permisiunea utilizatorului de fiecare dată când sunt șterse mai mult de 3 fișiere sau la ștergerea recursivă.

Prestabilit, Linux nu oferă un coș de gunoi pentru comanda rm executată în linia de comandă. Dacă un fișier a fost șters folosind comanda rm, atunci acesta e pierdut și nu poate fi recuperat decât dacă avem un backup sau folosind instrumente de întreținere low-level disk (cum ar fi debugfs).

De fiecare dată folosirea comenzii rm trebuie făcută cu deosebită atenție, mai ales atunci când o folosim ca superutilizator (root). Atenție la folosirea opțiunii -R, căci poate distruge chiar instalarea Linux!

Comanda sudo rm -rf / explicată

Toți cei care au intrat în contact cu Linuxul au văzut, mai devreme sau mai târziu, avertismentul: NU folosi comanda sudo rm -rf /! Știind acum opțiunile comenzii rm, să vedem ce înseamnă această comandă:

  1. sudo - permite utilizarea acestei comenzi cu drept de administrator (sau superutilizator ori root) - adică mama și tatăl sistemului :);
  2. rm - comanda de ștergere;
  3. -rf - spune comenzii rm  să șteargă recursiv (unul după altul din structura arborescentă a directorului indicat) și fără confirmare (imediat);
  4. / - ei bine, acest slash înseamnă că îi spunem comenzii rm să șteargă conținutul directorului principal root, adică toate fișierele sistemului de operare - inclusiv conținutul discurilor sau partițiilor Windows montate.

Altfel spus, această comandă șterge fără avertizare, imediat, tot sistemul de operare!

O altă variantă a acestei comenzi este sudo rm -rf /* - wildcard-ul * spune comenzii rm să șteargă orice fișier din directorul indicat, indiferent de numele său.

don_t-drink-and-root

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: Comenzi Linux Etichete: comenzi Linux, fisiere, linie de comanda, linux, manipulare, stergere, terminal

Comentarii

  1. Şerban Stănescu a zis

    5 septembrie 2016 la ora 7:04

    Excelent prezentată "rm"!
    Da, este coşmarul responsabilităţii unui instructor de calculatoare...
    Din nefericire, această combinaţie are un singur leac verificat de mine: "testdisk". O jucărie în linie de comandă, oarecum similară cu un program din Windows, "restore", care cred că tot din lumea Linux a ajuns pe-acolo şi pe care îl foloseam într-o vreme, că era gratuit şi făcea treabă. Am uitat de mult detaliile, pentru că între timp, am preferat kiturile SysRescue care vin din lumea FOSS şi pot fi folosite pe post de Live System, având şi un "atelier de service" întreg sub ele.
    O chestie pe care am dat-o din nou jos relativ recent, este SysRescueCD. Merge însă şi de pe USB (cred că trebuie dat isohibryd, am uitat). Sunt oarecum mai familiarizat cu uneltele FOSS decât cu cele care rulează de sub un Windows oarecare, pentru simplul motiv că acum suportul pentru FAT/NTFS este mult mai departe decât acum să zicem 10 ani.
    Cu toate că folosesc şi acum multe chestii în linie de comandă (sunt unele care doar aşa pot fi folosite), evit să lucrez de sub un OS sau exclusiv din linia de comandă. E imposibil să faci orice de sub un OS care rulează.
    Cât priveşte lucrul în linie de comandă ca Root... E nerecomandabil, exceptând situaţiile critice.
    Cum sarcinile administrative mai toate se fac ca Root.... Wow! E complicat să spui ce poate merge rău!

    Răspunde
    • Bobses a zis

      5 septembrie 2016 la ora 7:41

      Părerea mea e că trebuie știut și modul de lucru în terminal. Bineînțeles, trebuie atenție mărită: dacă, din greșeală sau din grabă, ai pus un 8 în loc de 9 și nu ai reverificat ce ai scris, te poți trezi cu partiția sda9 ștearsă, în loc de sda8. 🙂 Toți am trecut prin asta; dar până nu te lovești cu capul de pragul de sus nu ai cum să înveți. 😉

      Răspunde

Trackbacks

  1. Permisiuni în Linux - permisiuni speciale | Despre Linux spune:
    21 iunie 2021 la 16:57

    […] rm  (fișierul se află în /bin) - asta înseamnă că oricine (orice utilizator) poate rula comanda rm cu drepturi de administrator și poate șterge orice fișier din […]

    Răspunde
  2. Certificarea RHCSA - prezentare și obiective | Despre Linux spune:
    8 iulie 2018 la 12:28

    […] delete, copy, and move files and […]

    Răspunde
  3. Permisiuni în Linux - permisiuni speciale | Lumea lui Bobses spune:
    2 octombrie 2016 la 11:59

    […] (fișierul se află în /bin) – asta înseamnă că oricine (orice utilizator) poate rula comanda rm cu drepturi de administrator și poate șterge orice fișier din […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}