După era de așteptat, după apariția RHEL 8 pe 7 mai 2019 (și care are la bază Fedora 28), s-au modificat puțin și cerințele pentru certificarea Red Hat Certified System Administrator (RHCSA), dar nu atât de mult încât să se schimbe și codul examenului - EX200 (cum este cazul certificării RHCE, care, pentru Red Hat 8, a devenit EX294).
În continuare, voi prezenta diferențele dintre obiectivele celor două versiuni de RHCSA EX200: cea susținută pe RHEL 7 și cea actuală, susținută pe RHEL 8.
S-au scos:
- Obiectivele Access a virtual machine’s console, Start and stop virtual machines, Install Red Hat Enterprise Linux systems as virtual guests și Configure systems to launch virtual machines at boot au fost îndepărtate. Nu mai există niciun obiectiv referitor la virtualizare - de fapt, la KVM, căci pe asta se bazează virtualizarea Red Hat;
- Deși obiectivul Mount and unmount CIFS network file systems a fost scos, a rămas neschimbată partea referitoare la NFS network file systems: integrarea SAMBA și WINDOWS nu mai este necesară pentru acest examen;
- A dispărut și obiectivul Create and manage Access Control Lists (ACLs) - păcat, căci a fost un subiect interesant;
- Obiectivul Configure a system to use time services a fost înlocuit de Configure time service clients;
- Obiectivul Update the kernel package appropriately to ensure a bootable system este înlocuit de Work with package module streams;
- Obiectivul Configure firewall settings using firewall-config, firewall-cmd, or iptables fost spart în două: Restrict network access using firewall-cmd/firewall și Configure firewall settings using firewall-cmd/firewalld. De reținut că iptables a fost scos din RHEL și înlocuit de nftables;
- Configure a system to use an existing authentication service for user and group information nu va mai fi o teamă pentru cei care susțineau RHCSA pe RHEL 7 - nu va mai exista configurare LDAP pe RHCSA susținut pe RHEL 8.
S-au adăugat:
Voi menționa atât secțiunea, cât și numele noului obiectiv.
- Operate running systems
- Preserve system journals - acest nou obiectiv are ca scop verificarea cunoștințelor candidatului asupra conservării jurnalelor de sistem care, prestabilit, nu se păstrează. O posibilă soluție de pe RHEL 7 aici.
- Create and configure file systems
- Configure disk compression - acest nou obiectiv dorește ca administratorii de sistem RHEL să aibă cunoștințe despre tehnologia VDO, un nou layer de compresie achiziționat de Red Hat acum câțiva ani
- Manage layer storage - acest nou obiectiv lucrează cu Stratis, răspunsul Red Hat la sistemul de fișiere ZFS; se dorește o integrare mai bună între LVM și XFS (de citit aici și aici)
- Deploy, configure, and maintain systems
- Obiectivul Configure time service clients înlocuiește fostul obiectiv Configure a system to use time services - cunoașterea lui Chrony e suficientă
- Work with package module streams a luat locul fostului obiectiv Update the kernel package appropriately to ensure a bootable system - AppStream este cea vizibilă caracteristică nouă introdusă de Red Hat 8 (conceptul de modularitate introdus de Application Stream prevede că utilizatorii se vor putea bucura de actualizarea anumitor pachete fără să aștepte lansarea următoarei versiuni a sistemului de operare)
- Manage basic networking
- Configure IPv4 and IPv6 addresses, anterior asociat cu examenul RHCE 7, este, în prezent, un obiectiv al RHCSA 8 - de citit aici și aici
- Restrict network access using firewall-cmd/firewall - nu este un obiectiv chiar nou, căci, în vechiul EX200, se regăsea în cadrul Configure firewall settings using firewall-config, firewall-cmd, or iptables
- Manage security
- Configure firewall settings using firewall-cmd/firewalld - nu este un obiectiv chiar nou, căci, în vechiul EX200, se regăsea în cadrul Configure firewall settings using firewall-config, firewall-cmd, or iptables
- Manage users and groups
- Configure superuser access - acest nou obiectiv are în vedere cunoștințele candidaților despre comanda sudo și configurările asociate.
Concluzionând, putem spune că:
- s-au scos 10 obiective din RHCSA RHEL 7 (inclusiv obiectivele despre Virtualizare și LDAP, de care se temeau mulți candidați) și s-au introdus altele 9;
- configurarea adreselor IPv6, anterior în RHCE 7, este acum un obiectiv al RHCSA pe RHEL 8;
- noul RHCSA are în vedere cunoștințele candidaților asupra noilor tehnologii: AppStreams, VDO și Startis.
Chiar dacă la RHCSA nu s-a schimbat foarte mult, examenul pentru RHCE este complet modificat și se bazează în întregime pe Ansible. Cei care au susținut și trecut RHCSA pe RHEL 7 (cum este cazul meu) pot susține noua versiune a RHCE (EX294) pe Red Hat 8 - anunțul a fost făcut aici. Oricum, pentru RHCE EX294 trebuie cunoscute foarte bine cerințele RHCSA, precum și transpunerea lor în practică folosind, bineînțeles, Ansible.
În viitor, voi căuta să acopăr cu articole secțiunea de exerciții RHCSA (inclusiv noile obiective), după care voi prezenta și câteva aspecte referitoare la Ansible.
yeni a zis
Salutare,
Am gasit site-ul tau cautand "RHCSA exam Romania". M-am inscris deja la ITTraining din Bucuresti pentru examen - sfarsitul lui ianuarie. Am trecut de doua ori deja prin cartea lui Asghar Ghori RHCSA RHEL8 Training and Exam preparation (Ex200), 1st edition, Jan 2020. A mai aparut editia a doua a cartii ce contine doua capitole in plus - obiectivele nou adaugate dupa 1 oct 2020: shell scripting + containers. Mi-am facut cont si pe O'Reilly pentru o luna pentru cursurile lui Sander van Vugt.
Am inteles ca si tu ai dat RHCSA la ITTraining. As dori sa te intreb de environment-ul statiei de lucru si organizare. Le-am scris si lor si astept un raspuns.
1) Stiu ca durata examenului este de 2.5 ore dar care este numarul de cerinte? Nu am gasit aceasta informatie nici pe site-ul RedHat.
2) Environmentul statiei este un hypervisor si 2 VM?
3) Care a fost diagonala monitorului statiei de examen la tine?
4) Exista doua monitoare per statie pentru a putea vedea cerintele intr-un monitor si vedea terminalul de lucru in alt monitor?
5) In timpul celor 2.5 ore, mai tii minte daca se poate poate merge la toaleta in caz de nevoie (insotit)?
Multumesc.
Bobses a zis
Salut.
Da, l-am dat in aprilie 2019, pe RH7.
Nu prea pot sa-ti raspund la unele intrebari, caci as incalca NDA-ul (esti obligat sa-l accepti cand dai examenul). Dar cred ca e in regula daca iti spun ca era un singur monitor la care nu mai tin minte diagonala. Despre mersul la toaleta nu stiu ce sa-ti spun, caci n-am avut nevoie.
Multa bafta!
laurentiu a zis
Salut,
Am revenit sa zic ca am luat anul trecut in Iulie :D. Mie personal mi s-a parut relativ usor, am terminat cu 30min mai devreme si am luat aproape de maxim :D.
Da ai un singur monitor si poti sa te duci la toaleta sau la tigara (eu am fost la tigara). iti zic ca sunt foarte stricti in tot, nu ai voie sa zici nici pss in timpul examenului, nici sa nu-ti treaca prin cap sa trisezi. Asa ca trebuie sa fii 100% pregatit.
Alte detalii nu pot sa dau pentru ca as incalca NDA-ul
Bobses a zis
Felicitari! 🙂
laurentiu a zis
Salut. Daca urmaresc video-ul de aici am sanse sa trec? Acopera toate obiectivele?
Sau e mai bine sa cumpar cartea aceasta?
https://www.pearsonitcertification.com/store/red-hat-rhcsa-8-cert-guide-9780135938133?ranMID=24808
De asemenea am mai gasit aceste 2 cursuri pe udemy.
https://www.udemy.com/course/prepare-rhcsa-ex-200-exams-with-real-exam-practice-test/
https://www.udemy.com/course/rhcsa-practice-exam-questions-ex200-redhat-release-7/
Care crezi ca sunt mai bune?
Bobses a zis
Salut
Nu știu cât de bine acoperă cursul de pe youtube obiectivele - văd că are destule aprecieri. Nu strică să te uiți și la el.
Dar pe Sander van Vugt îl recomand cu încredere - ar putea fi considerat pilon de bază pentru certificările Red Hat. Are și curs video.
Nu șiu ce să zic despre cursurile alea de pe Udemy. Ei spun că au teste practice - tot ce-i posibil. Poți să încerci cu unul, să vezi ce și cum - 12 euro nu-i un capăt de țară.
Spor la învățat și baftă! Poate revii după ce iei certificarea să te lauzi. 🙂
laurentiu a zis
Mersi de raspuns. Chiar mi-a prins bine acest articol. Eram in dubiu cam ce s-a modificat in RHEL 8. Cu siguranta o sa revin dupa ce o iau :D.
Catalin a zis
Foarte util articolul, cand eram aproape pregatit pentru RHCSA uite ca trebuie sa pun din nou mana pe carte :)))
Astept cu interes articolele legate de ansible.
Bobses a zis
Cu plăcere. 🙂 Nu e mult de învățat în plus - te ajută și faptul că au scos vreo 2 subiecte destul de delicate (cum ar fi LDAP).
Cât despre Ansible... mai e până acolo. Deocamdată învăț eu (am ajuns abia la partea de Ansible Vault). 🙂 Până acum nu mi se pare prea complicat. După ce trec prin tot cursul de Ansible, trebuie să iau fiecare subiect de la RHCSA și să-l rezolv folosind Ansible. 🙂 Apoi s-o iau de la capăt cu repetatul. 🙂 Sper să reușesc în primăvară să dau RHCE-ul