Despre Linux

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Acasă
  • Linux
    • Comenzi Linux
    • Tutoriale
  • Kubernetes
  • RHCSA
    • Exerciții RHCSA
    • SELinux
    • Permisiuni
  • General
    • Open source
  • Contact

Top 9 medii desktop folosite în Linux

9 martie 2015 By Bobses 4 comentarii

Spre deosebire de Windows și MacOS, sisteme de operare care sunt foarte stricte în privința aspectului, Linux vine cu un număr de medii desktop (Desktop Environments - DE) adaptate atât mai multor tipuri de utilizatori, cât și hardware-ului pe care vor rula. Mediile Linux au stiluri, caracteristici și interfețe diferite. Fiecare distribuție Linux este particularizată pentru anumite destinații finale, astfel încât utilizatorii linuxului pot instala distribuția dorită în funcție de necesităle lor, fiind, nu numai din acest punct de vedere, favorizați față de utilizatorii Windows sau MacOS. Lista de mai jos nu trebuie luată ca literă de lege și nici nu este finală, bineînțeles.

1. Unity

Unity este mediul de lucru nativ în Ubuntu. Canonical a înlocuit Gnome în Ubuntu cu Unity acum câțiva ani. Acest mediu de lucru dispune de o interfață foarte frumoasă. Modalitatea de căutare în Unity este foarte avansată comparativ cu alte distribuții Linux. Din păcate, acest DE este un foarte mare consumator de reurse.

2. KDE

KDE (K Desktop Environment) este un alt mediu de lucru desktop foarte popular pentru Linux. Interfața sa seamănă ușor cu cea a Windows-ului. KDE are o grafică frumoasă, dar și unele caracteristici unice și puternice. KDE necesită resurse hardware puternice pentru a rula fără probleme - să nu vă așteptați la minuni sau la cine știe ce performanță pe un calculator vechi.

3. Gnome 3.x

GNOME (GNU Network Object Model Environment) a fost cel mai popular mediu desktop pentru Linux în ultimii câțiva ani. Cea mai recentă versiune - Gnome 3.x - aduce ușurința și simplitatea în utilizarea acestui DE. GNOME 3.X este optimizat pentru multi-tasking, fiind asigurată o integrare foarte bună cu social media.

4. Mate

Mediul desktop MATE se bazează pe Gnome. Se poate spune că MATE este versiunea simplistă a GNOME 3, folosind interfața lui Gnome 2 împreună cu cele mai noi caracteristici și îmbunătățiri din Gnome 3. MATE este DE-ul pe care ăl utilizez în acest moment, împreună cu Ubuntu.

5. Cinnamon

Acest DE a fost conceput special pentru Linux MINT, distribuție evoluată din Ubuntu. Cinnamon, ca și MATE, se bazează pe Gnome și este ușor de utilizat, fiind un mediu desktop puternic, care oferă o interfață flexibilă cu caracteristici puternice. Interfața Cinnamon are un aspect tradițional cu un singur panou, localizat în partea de jos, meniul fiind clasic, în partea din stânga. Utilizatorii pot personaliza acest meniu în funcție de preferințe, adăugând noi aplicații. Versiunea 2.0 a Cinnamon a fost complet rescrisă, desprinzându-se de Gnome.

6. XFCE

XFCE este un alt mediu de lucru tradițional, interfața fiind similară cu vechul Gnome 2. Acest DE vine cu aplicații care nu necesită consumul multor resurse, fiind adăugate și unele funcții care asigură stabilitate și performanță. XFCE este un DE simplu putând fucnționa, prin urmare, foarte bine pe configurații mai vechi.

7. LXDE

LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) este, așa cum sugerează și numele, una dintre cele mai "ușoare" și simple interfețe Linux pentru desktop. Mediul desktop este special conceput pentru hardware vechi și pentru lucrul în cloud. Are o interfață frumoasă, scurtături standard de la tastaură și o interfață atractivă.

8. LXQt

LXQt este un alt mediu desktop, asemănător cu KDE, dar proiectat pentru viteză și simplitate. Este o portare a LXDE, concepută în colaborare cu cei care au dezvoltat Razor-Qt (un DE la care s-a renunțat). Vine cu un set de aplicații preinstalate, permițând și instalarea ulterioară a altor programe, special concepute pentru LXQt. Funcționează impecabil cu hardware vechi, dezvoltatorii săi concetrându-se pe realizarea unui desktop clasic cu un aspect modern și plăcut.

9. Enlightenment

Este mai mult un Window Manager, fiind văzut ca viitoarea generație a shell-ului grafic pentru desktop. Cu ajutorul său se pot crea interfețe frumoase, cu mult mai puțin efort decât în alte medii desktop.

Frumusețea Linuxului constă tocmai în diversitatea alegerii: fiecare utilizează ce-i place mai mult și ce i se potrivește mai bine.

Partajează asta:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)

Similare

Din categoria: General Etichete: desktop environments, KDE, linux, MATE, medii grafice, Ubuntu, Unity

Comentarii

  1. Alex a zis

    12 martie 2015 la ora 15:02

    Dupa parerea mea Uniy si Gnome sunt cele mai tari desktopuri pentru Linux.

    Răspunde

Trackbacks

  1. Să ne cunoaștem familia... Ubuntu | Despre Linux spune:
    21 iunie 2021 la 20:49

    […] început, Ubuntu a folosit, ca mediu desktop, Gnome, dar în 2010 Canonical a intrat în dezacord cu proiectul Gnome și a renunțat la Gnome […]

    Răspunde
  2. Cel mai bun Linux | Lumea lui Bobses spune:
    4 decembrie 2016 la 21:24

    […] e Ubuntu, Fedora, Linux Mint, Arch Linux, Gentoo, OpenSUSE sau altceva, indiferent că e folosit ca mediu Desktop KDE, Mate, XFCE sau Unity, baza rămâne neschimbată: fondul de comenzi e comun tuturor […]

    Răspunde
  3. Să ne cunoaștem familia… Ubuntu spune:
    24 noiembrie 2015 la 19:08

    […] început, Ubuntu a folosit, ca mediu desktop, Gnome, dar în 2010 Canonical a intrat în dezacord cu proiectul Gnome și a renunțat la Gnome […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2023 · Bobses

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizează preferințele
{title} {title} {title}